Νέα/Δραστηριότητες Άρθρα Λογοτεχνική Νέα Παιδεία Επικοινωνία  
Ενημερωτικό δελτίο Ιανουαρίου 2021

Στο τεύχος 176 θα βρείτε τις τοποθετήσεις-παρεμβάσεις των ομιλητών στην εκδήλωση της "Νέας Παιδείας" για το μάθημα της Γλώσσας-Λογοτεχνίας στη Γ' Λυκείου.

Θα κυκλοφορήσει σύντομα! Θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα του περιοδικού. Μείνατε συντονισμένοι.

ΤΕΥΧΟΣ 176

Διαγωνισμοί

Προκήρυξη 5ου Διαγωνισμού Ιστορικού Ντοκιμαντέρ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Λόγω εκτάκτων συνθηκών, παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, παρακαλούμε, επικοινωνήστε μαζί μας στο email: neapaideia.journal@gmail.com.    
 

Νέα / Δραστηριότητες

Συγκρότηση επιστημονικής ομάδας ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών
Σήμερα ανακοινώνεται η Επιστημονική Ομάδα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, η οποία  αποτελείται από τους: Αγγελάκο Κώστα στον τομέα της Παιδαγωγικής-Διδακτικής Γατσωτή Παναγιώτη και Στουραΐτη Ηλία στο γνωστικό πεδίο της Ιστορίας Θεριανό Κώστα στα γνωστικά πεδία της Κοινωνιολογίας και της Φιλοσοφίας Σεράνη Παναγιώτη και Παπαμανώλη Ελευθερία στο γνωστικό πεδίο της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας Χριστόπουλο Δημήτρη στο γνωστικό πεδίο της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
 
Συγκρότηση Ομάδας Λόγου και Σκέψης από τη Λογοτεχνική Νέα Παιδεία
Σήμερα ανακοινώνεται η Ομάδα Λόγου και Σκέψης της ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, η οποία  αποτελείται από τους: Κώστα Καραβίδα, Δοκίμιο - Κριτική (συντονιστής της Ομάδας) Κώστα Ακρίβο, Πεζογραφία Μαριγώ Αλεξοπούλου, Ποίηση Αγγελική Δαρλάση, Λογοτεχνία για παιδιά και Εφήβους Νατάσα Μερκούρη, Θέατρο - Κινηματογράφος Κώστα Αγγελάκο, Επιστήμη - Εκπαίδευση
 
Συνδρομή για το 2021
Προσοχή στις αλλαγές των συνδρομών! Το είδος της συνδρομής έχει αλλάξει. Γι' αυτό και παρακαλούμε τους παλιούς μας συνδρομητές να συμπληρώσουν εκ νέου το έντυπο της αίτησης.
 
Προδιαγραφές υποβολής άρθρου
Οι προδιαγραφές υποβολής άρθρου για το περιοδικό Νέα Παιδεία τροποποιήθηκαν. Παρακαλούμε να μελετήσετε τη σχετική ανάρτηση σε περίπτωση που επιθυμείτε να υποβάλετε κείμενό σας.
 
Ψηφιοποίηση της "Γλώσσας"
Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση του εμβληματικού περιοδικού. Το περιοδικό διατίθεται μόνο σε ψηφιακή μορφή.  Διαβάστε στο τεύχος 176 της Νέας Παιδείας το άρθρο του Γιάννη Μπασλή, διευθυντή του περιοδικού, για την ιστορία του εμβληματικού περιοδικού.
 
Τράπεζα θεμάτων: στο ίδιο έργο θεατές!
Παρέμβαση του Κώστα Αγγελάκου για την Τράπεζα Θεμάτων. "Εύλογα θα αναρωτιόταν κανείς διαβάζοντας τον τίτλο του κειμένου πως είναι δυνατό σε μια εποχή πανδημίας, παγκόσμιας ανησυχίας για το μέλλον και, κυρίως, βαρύτατου πλήγματος στον πολιτισμό και στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, εμείς να εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με την .... τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας (Τ.Θ.Δ.Δ.) (sic)!"
 
Με αφετηρία την Ιστορία
Παρέμβαση της Νατάσας Μερκούρη για τη δημοκρατική εκπαίδευση. "Συνηθίζονται οι απολογισμοί ανά 12 μήνες, ιδίως φέτος, σε μια προσπάθεια να μην ακυρωθεί οτιδήποτε θετικό μπροστά σε ογκώδη αρνητικά. Υπάρχουν, όμως, πολλά δηλητηριώδη, που δε θα εξαλειφθούν νοερά ούτε μόνο με τον αναστοχασμό."
 
Αποχαιρετώντας τον παλιό χρόνο
Παρέμβαση της Χρυσάνθης Κουμπάρου για την εμπειρία της τηλεκπαίδευσης. «Πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε, παιδιά…».
 
Ελληνική Επανάσταση και Δημόσια Οικονομία
Η πρώτη έκδοση -για το 2021- του Ιονίου Πανεπιστημίου (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες"). Μελέτη βγαλμένη από  τα "σπλάχνα" του Τμήματος Ιστορίας του Ιδρύματος, το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί, μοναδική περίπτωση στην ελληνική πραγματικότητα, θέση Καθηγητή με αντικείμενο την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με κύριο πεδίο έρευνας την Ελληνική Επανάσταση.
 

Γνωστικά Αντικείμενα / Μαθήματα

Το περιοδικό Γλώσσα και η συμβολή του στην επιμόρφωση δασκάλων και φιλολόγων στη διδασκαλία της γλώσσας
Κείμενο για το περιοδικό Γλώσσα, του οποίου η ψηφιοποίηση ολοκληρώθηκε. "Το 1976 υπήρξε μια σημαδιακή χρονιά για την ελληνική εκπαίδευση, γιατί τότε κόπηκε κάθε δεσμός με το γλωσσοεκπαιδευτικό παρελθόν και θεσμοθετήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, μια από τις οποίες ήταν η χρήση και η διδασκαλία της δημοτικής γλώσσας σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών δέχτηκε με ενθουσιασμό τις μεταρρυθμίσεις."
 

Λογοτεχνική Νέα Παιδεία

Η ανάδυση ενός Νέου Κύματος στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο Διαδικασίες καλλιτεχνικής παραγωγής, καθιέρωσης και επικοινωνίας στον κόσμο της τέχνης
Συγγραφείς: Ειρήνη Σηφάκη, Αναστασία Στάμου, Μαρία Παπαδοπούλου. Ένα βιβλίο ανοικτής πρόσβασης για τον σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο.
www.neapaideia-glossa.gr | info@neapaideia-glossa.gr
 
Έκδοση WEB | Διαγραφή από τη λίστα